På lägret/kursen bygger vi upp vår lägerby där vi sover i tält och lagar vår egen mat. Under dagarna ägnar vi oss åt hantverk, men det finns även tid att gå och ta ett bad och lära känna nya människor.
”Learning by doing” står som den mest praktiserade metoden under den här kursen, där handen och tankens kraft byter av varandra gång på gång. Alla på kursen kommer att ingå i en temapatrull. Patrullen kommer att få patrulluppgifter att utföra under kursen. Bland annat kommer patrullerna få turas om att bjuda på frukost och kvällsfika.
Som deltagare kan du komma ensam eller ta med familjen som då får möjlighet att njuta av en skön kursvecka vid Norrtäljeviken.
Årets teman
Luffarslöjd
Man kan ibland tro att luffarslöjd enbart innebär trådslöjd, men så är det inte, här både täljs det och binds borstar.
Skärsvarvning
Vi svarvar med svegsvarv, som man trampar själv. Du lär dig några olika tekniker och svarvar olika saker beroende på erfarenhet och ambitionsnivå.
Skärande verktyg för träbearbetning (smide)
I denna kurs kommer vi att arbeta med både trä och metall. Du kommer få lära dig att tillverka allt i från en täljkniv, en karvsnittskniv, en liten bandkniv eller andra mindre eggverktyg.
Vi börjar med elden, hammaren och städet.
Först till verkar vi ett enklare smidesföremål så att vi blir lite varma i kläderna. Vi går igenom filning, härdning och slipning.
Sedan övergår vi till trä. Där blir det klyvning och täljning. Vi kommer att skafta i både torrt och färskt.
Vi kommer under kursen även gå igenom eggvinklar, skaftningsmetoder, slipning och bryning.
Krympburkar och tampade näverburkar
Med björken som grund kommer vi tillverka olika typer burkar. Vi lär oss ta av nävret från björkens stam, i flak eller som hela rör. Vilka vi därefter använder då vi tillverkar burkar. I nävret kommer vi även punsa in mönster.
Vi urholkar också björkens ved till rör och tillverkar krympburkar. Vedens krympande förmåga utnyttas då till att sätta fast en botten. Om vi tillverkar en vattenlaska kommer vi då krympa fast två sidor på den urholkade veden/röret.
Vatten flaskan ska bli vattentät, liksom det hela röret näver, blir en vattentät burk då man klämmer dit en botten.
Medeltidsinspirerade smycken
Av metallringar skapar vi länkar och hängen av olika slag. Ni får också lära er att själva tillverka ringar från metalltråd.
Gjutning
Vi provar allt från vikingatida bronsgjutningsmetoder till gjutningar som kan göras i avdelningsarbetet på hemmaplan, vem vill inte enkelt kunna framställa roliga lägermärken med deltagarna eller skapa egna smycken? Kanske kunna gjuta en ny knopp eller kläpp som gått förlorad, eller rent av kopiera en nyckel?
Sticka och virka
Vi lär oss nya tekniker och stickar och virkar på egna projekt. Massor av garn och inspirerande litteratur finns på plats.
Tälja pinnvävstol (peg loom), spinna rustikt garn på slända och väva ett sittunderlag
Ett kombitema för den som både vill lära sig att tälja, spinna och väva. Vi börjar parallellt med att spinna tjockt, gärna knöligt garn på slända och att tillverka pinnvävstolen. Så snart pinnvävstolen är klar och du har lite garn börjar vi väva.
Antagning & fakturering
Efter sista mars ges besked (per mail) om du är antagen eller inte, samt till vilket tema. Därefter har du en vecka att svara på mailet och bekräfta eller tacka nej till platsen.
Fakturan skickas ut till dig i början av april och skall vara betald senast 30 april.
Avbokningsregler
Vid avbokning efter bekräftad plats men före 30 maj, återbetalas erlagd avgiften minus en administrativ avgift på 500 kr.
Obs! Vid avbokning efter sista maj återbetalas enbart erlagd avgift (minus administrativ avgift på 500 kr) vid uppvisande av giltigt läkarintyg.
Läs mer om utbildningen